Sinds 1992 kunnen er jaarlijks (nou ja, vorig jaar door corona niet) enkele Vrienden van Rottum een weekje naar een van de Rottums voor werkzaamheden aan de bebouwing of voor opruimwerkzaamheden. We houden daar keurig logboeken van bij, die door de “eilandarbeiders” worden volgeschreven. Onlangs ontvingen we foto’s uit 1994 uit de albums van de dit voorjaar overleden Gre Dijkstra (1946-2021). In de logboeken vonden we een bijdrage van haar uit 1994.

——————-

Rottumeroog, 25/8/1994

Zo, ook maar eens een stukje schrijven.

Op maandag 22 augustus om 10.00 uur zijn we vertrokken vanuit de Eemshaven met de “Regulus”. Het was prachtig zonnig weer, met een licht briesje uit het oosten. Aan boord kregen we koffie en maakten we kennis met elkaar. Na 2 uur varen werden we gelost met de sloep op de westkant van Rottumeroog. Ik ging als een van de eersten met Martino en Hans naar het voogdhuis om kwartier te maken.

Na een broodje gegeten te hebben heb ik alles maar eens verkend. Mijn kamertje in orde gemaakt en in de keuken alles nagezien wat en waar alles lag. Nou, het ontbreekt hier aan niets. Alles is aanwezig, behalve een afwasmachine (grapje). Er is volgens mij geen vrouw in Nederland die tijdens de afwas zo’n prachtig mooi uitzicht heeft als ik.

Verder is het hier alle dagen genieten. Een goede sfeer tussen de Vrienden en de Rijkswaterstaatmensen. De Vrienden hebben al een groot perceel helm gepoot. Het zijn voor hun lange dagen, maar ze zijn mijns inziens goed gemotiveerd.

’s Avonds zitten we met elkaar in de “huiskamer” te kletsen, t.v. kijken of spelletjes te doen (met een hapje en een drankje). ’s Morgens om zes uur loopt mijn wekker af. Thee water opzetten, mijn eerste sigaret roken en maar naar buiten kijken. Dat uitzicht hier blijft je boeien. Om kwart over zes de Vrienden wekken, een kwartier later de Rijkswaterstaatmensen, en dan ontbijten. En dan begint weer een mooie maar drukke dag.

Nou, ik eindig maar met mijn verhaal. Ik beleef hier zoveel, kan nog wel een uur schrijven. Hoop volgend jaar weer van de partij te zijn!!!!!!

Gre Dijkstra (kokkin week 34)