We waren op donderdag 12 oktober met een gezellige club op pad: Jan, Sander, Jaap, Wim, Riëtte, Sabine, Maaike, Hans, Erik, Hessel, Pepijn) en ondergetekende.

Donderdagmorgen, rond 7.30 verzamelen wij ons in de Eemshaven op de Harder om weer naar het mooie Rottumeroog te gaan. En wat zijn de weergoden ons goed gezind! Waar het gisteren nog hoosde en morgen windkracht 7 wordt verwacht, is het vandaag rustig en mooi weer.
Stipt 8 uur vertrekken we en we hebben een rustige tocht. Op het laatst hebben we een beetje deining omdat we vanaf de waddenkant door ondiepe gedeeltes naar Rottumeroog gaan; het is nog geen springvloed, maar het water staat aan de Noordzeekust tot aan de duinen. Wij komen rond 10 uur aan en in twee beurten zet de zodiak ons aan de zuidoostkant af. Met lieslaarzen waden we het laatste stukje naar het eiland waar de eerste natte voeten worden geconstateerd; er zijn een paar laarzen lek…. Dat mag de pret niet drukken, er worden droge sokken aangetrokken en rond half elf gaat de groep met vuilniszakken in de aanslag het eiland over.
Het valt mee wat we vinden: touw en kleine plastics, een deel van een plastic mand en ook twee stuks flessenpost! Het valt mij op dat er in verhouding meer zeehondenkadavers liggen en wanneer er een op het strand bekeken wordt, blijkt het een levende te zijn. Die maakt dat hij terug in de zee komt.

Ik verbaas mij toch elke keer weer hoe snel het eiland verandert: de hoge duin in het noordoosten is al een heel stuk afgekalfd. We kunnen er op de heenreis niet omheen omdat het zeewater er tegenaan staat. De kwelderkant ligt er mooi maar drassig bij, nog wel veel mooie kleuren zo laat in het jaar. Er lijkt een tweede wash-over te zijn gevormd (of was die er al?). Aangekomen bij ‘De iglo’ kunnen we de eerste troep dumpen en wordt er nieuwsgierig in de flessenpost gekeken. De nieuwe bankjes in de ‘Bushalte’ worden bekeken, die zien er mooi uit! We krijgen heerlijke groentesoep en we genieten in het zonnetje. Een dapper roodborstje hangt nieuwsgierig bij ons rond.

Tijd om de noordwest- en zuidwestkant onder handen te nemen. Ook hier vinden we gelukkig niet enorm veel. Aan de kwelderkant vindt Sabine wel een stukje barnsteen, de geluksvogel…… We worden vergezeld door het geluid van leeuweriken en we genieten in onze trui van de schoonmaaktocht over de kwelder. Wat is het toch heerlijk op dit eiland!!
Nadat we bij de iglo wat gedronken hebben, de troep aan de kant is gemaakt en de afwas gedaan, is het rond 15.15 tijd om terug te gaan naar het oostpunt. We lopen over een breed strand, gek als je het vergelijkt met een paar uur eerder. Jaap legt nog uit dat het klei wat je nu boven ziet komen op het Noordzeestrand, eigenlijk de oude kwelder van het eiland is……..  Wat heeft dit eiland gewandeld zeg! We pikken onze spullen van het oostpunt op en aan de noordoostkant stappen we weer in de zodiak om naar de Harder te gaan. Blij dat we onze tassen in vuilniszakken hebben gestopt want we pakken nog een paar golfjes mee. Er staat een flinke deining en we zijn vroeg terug op de Harder. Er wordt spontaan besloten dat we ’even’ naar Borkum gaan om daar in de luwte het eten klaar te maken. Na een wandeltochtje daar van 30 minuten krijgen we een heerlijke warme maaltijd aan boord. Om 19.00 varen we de Eemshaven in en zit deze prachtige dag er al weer op. Wat was het weer mooi……

Hopelijk tot gauw, Rottum!

Anita Moes

PS: de foto werd gemaakt door Sabine van Elsloo.