Een van de eerste dingen die mijn man en ik deden toen we in de Knijp (een gehuchtje bij Doodstil/ Zandeweer, hemelsbreed acht kilometer onder de Waddendijk) kwamen wonen, was lid worden van de Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.
Waarom? Tja, waarom hebben die twee eilandjes zo’n aantrekkingskracht op zo veel mensen? Ik vond het geweldig om mijn stille verering om te kunnen zetten in officiële vriendschap. En dan kreeg je er ook nog zo’n prachtig donateursblad bij.

Vijftien jaar en vele mooie donateursdagen in Noordpolderzijl later. De combinatie van Waddengeschiedenis, lokale muziek, sterke verhalen en (groente)kroketten blijkt onweerstaanbaar. En wat een leuke mensen zijn die donateurs. Diepe bewondering voor het bestuur dat dit allemaal organiseert.

Just en ik zijn inmiddels al heel wat jaren mee geweest met de boot van Louis de Jonge. Eén keer naar Rottumeroog, de andere keren naar de oostpunten van Schier en Ameland.

Samen met de Norgse Staatsbosbeheerder en vogelwachter Aaldrik Pot heb ik inmiddels twee natuurdagboeken geschreven: ‘De onsterfelijke nachtegalen’ (2017) en ‘Met huid en haar’ (2019). Het buiten in de natuur zijn, daarover nadenken en schrijven wordt steeds belangrijker. Zou het met mijn geboorte op Texel te maken hebben dat daarbij de Waddenzee een speciale plaats inneemt?
We gaan ontelbare keren naar Schier, en komen zelfs een keer op Rottumeroog – de nacht daarvoor kunnen we van opwinding niet slapen.

En toen kwam die donateursdag in 2023 waarop er een nieuw redactielid voor De Kaap werd gevraagd. Ik verwachtte een run op deze mooie kans, maar dat bleek mee te vallen. Toevallig voelde Erik de Graaf er ook wel voor, maar niet in zijn eentje. Even later bleken ook Egge Knol en Albert Buursma het leuk te vinden om mee te doen. Het zou dan wel handig zijn als ik in het bestuur ging. En zo kwam het dat ik mocht toetreden.
Het eerste nummer van de Kaap, vervaardigd door de nieuwe redactie, is inmiddels een feit.
En ik heb nog steeds het gevoel dat er een droom is uitgekomen.

Barbara de Beaufort