De nieuwe Kaap is uit. Vorige week verzonden vanuit Winsum, maar helaas nog niet bij mij in Warffum bezorgd. Op Borkum is het nieuwe nummer al wel aangekomen, hoorde ik van Andrea Akkermann. Van Winsum naar Zwolle, van Zwolle naar Bremen en dan met de boot (neem ik aan) naar Borkum. Dat gaat blijkbaar sneller dan de acht kilometer van Winsum naar Warffum.

Andrea Akkermann schreef in de nieuwe Kaap over haar belevenissen op de werkweek op Rottumerplaat in oktober vorig jaar. Ze was twintig uur op reis op hemelsbreed tien kilometer van huis te raken, schrijft ze in haar leuke artikel over de Rottums vanuit Borkum bezien. Met de boot naar de Eemshaven, een overnachting en de volgende ochtend met de Harder van Rijkswaterstaat naar Plaat. Vijf dagen lang bekeek ze haar thuiseiland eens vanaf een afstandje. Zo dichtbij en toch zo ver weg. Eerder dit jaar maakte Andrea ook reclame voor de Vrienden van Rottum in de eilandkrant Borkum Aktuell.

Verder leest u artikelen over de vogelarij op Rottumeroog, over scholeksters, de Rottums in de schoolboeken en over een expositie in Edam van kunstenaar en voogdzoon Ties van Dijk. Voortaan interviewen we elke een willekeurige donateur. Helaas ook een In Memoriam voor Boelie Patberg, die vaak als kok meeging op werkweken. En over werkweken gesproken: er worden er weer twee op Rottumerplaat aangekondigd en een werkdag op Rottumeroog. In De Kaap leest u hoe u kunt aanmelden (en alleen op die manier).

De Kaap heeft een nieuwe redactie. Het werk van Mark Stuijt is overgenomen door een viertal: Barbara de Beaufort, Albert Buursma, Erik de Graaf en Egge Knol (in alfabetische volgorde). De redactie wordt ondersteund door Kaja van Grieken (eindredactie) en Henk Postma (beeldredactie). Over het eerste nummer zijn we tevreden. Hopelijk u ook. Veel leesplezier.

Erik de Graaf