Onze donateursdag op zaterdag 19 oktober werd weer goed bezocht. Nadat ik binnenkwam antwoordde penningmeester Jan Nijland op mijn vraag hoeveel donateurs er uiteindelijk zouden komen: ‘Zesentachtig, absoluut, net als vorig jaar.’ Het leek er in ieder geval veel op: de zaal was weer goed gevuld.

Voorzitter Jaap Wolters opende de bijeenkomst even na tien uur, nadat gelukkig nog een werkende laptop tevoorschijn was gekomen uit de zaal, zodat de geplande presentaties niet louter uit gesproken woord hoefden te bestaan. Daarna volgde een ‘samenspraak’ tussen Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer en Melloi Kremer van Rijkswaterstaat over de geschiedenis van het beheer van de Rottums en het hoe en waarom van de overdracht van dat beheer aan RWS. Beide heren kregen als dank voor hun bijdrage als eersten een fles biologische Franse wijn, een Merlot met de naam l’Idiot, de idioot dus.
Er hoorde een verhaal bij dat Jaap ons niet onthield: de wijngaardenier kreeg ooit van een Engelsman te horen dat je een ‘fucking idiot’ moest zijn om Merlot te drinken. Hij pareerde die opmerking met de woorden dat de wind die vanaf twee zeeën over de wijngaard waait, alsook de methode waarmee de wijn wordt gemaakt mensen absoluut op andere gedachten zal brengen. Op het label achter op de fles wordt de vraag gesteld of de gebruiker zich na het nuttigen van de wijn een tikje ‘dissident’ voelt. Met het oog op de ontstaansgeschiedenis van onze club vond Jaap dat een reden te meer om deze wijn – en nog zo het een en ander – vandaag cadeau te doen aan allen die een presentatie gaven.

Erwin Goutbeek sprak over de weken die hij ook afgelopen zomer als vrijwillig boswachter doorbracht op Rottumeroog, en belichtte daarin niet op de laatste plaats zijn liefde voor de vegetatie op dat eiland. Dat hij de Zuiderduintjes noemde als zijn lievelingsgebied wekte waarschijnlijk niet alleen bij mij enige afgunst op.
Daarna liet singer/songwriter Arnold Veeman drie kwartier lang een aantal van zijn liedjes horen, zichzelf begeleidend op gitaar en onzichtbare fluit. Na afloop werd zijn muziek vaak gevolgd door enkele seconden stilte voordat het applaus losbarstte. Voor mij is dat een signaal dat de toehoorders geraakt zijn. Het was prachtig.
Na de lunch kregen we van Rienks Dijkstra foto’s te zien en verhalen te horen over de eerste jaren van de wadlooptochten, waarna Jelle Mes een doorwrochte presentatie gaf over de geschiedenis van de geografie van de Rottums. Ook die presentaties maakten indruk.

Bij de afsluiting noemde onze voorzitter terecht de naam van bestuurslid Wim Dijksterhuis die met hulp van Maaike van Leusen het programma voor deze donateursdag had samengesteld.
Volgend jaar komt er weer een, ergens in oktober!

Kaja van Grieken, secretaris