Update: het idee blijft reuze interessant, maar HELAAS! DE BOOT IS VOL! U kunt u niet meer aanmelden. De tekst is daardoor nu licht gewijzigd.
De Vrienden van Rottum hebben goede banden met de Stichting Verdronken Geschiedenis. Sinds november 2022 doet een aantal leden van Verdronken Geschiedenis onderzoek naar de oostkant van Schiermonnikoog en Simonszand, de plaat aan de oostkant. Dit naar aanleiding van het gerucht dat er al met een auto van Schiermonnikoog naar Simonszand gereden kon worden. Binnenkort is er een expeditie naar de uiterste oostkant van de buureiland van Rottumerplaat.
Tijdens het onderzoek werd er eerst met het schip de Dolfijn bij de oostpunt van Schiermonnikoog aangelegd. Hier bleek dat de Eilanderbalg, de geul aan de zuidkant in een ras tempo het eiland steeds smaller maakt. Nog 700 meter is de geul van de Noordzee af. Het oude Simonszand zit inmiddels vast aan Schiermonnikoog, en een nieuwe plaat heeft zich gevormd aan de oostkant, richting Rottumerplaat.
Is het denkbaar dat er maar een paar zware stormen nodig zijn om Schiermonnikoog doormidden te breken? Op dat moment zal het hele geulen systeem in beroering komen en mogelijk ontstaat er een nieuw eiland tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat, op de plaats waar ooit het eiland Bosch lag.
Op 31 augustus 2024 zal er opnieuw een expeditie georganiseerd worden naar dit dynamische gebied om te kijken hoe de situatie dan is. Tijdens deze tocht wordt er uitleg gegeven door wetenschappers van Verdronken geschiedenis over hoe het in het verleden is gegaan in dit gebied, en de mogelijke gevolgen van een doorbraak.
Doel van deze tocht is ook om kennis te maken met het werk van Verdronken Geschiedenis. Het zou fijn zijn als we onze stichting kunnen aanvullen met nieuwe enthousiaste deelnemers.
Tijdens een verkenningstocht met het schip de Dolfijn en schipper Laurens van Olphen bleek dat het wantij aanzienlijk hoger is geworden. Dit heeft nogal wat consequenties voor de bereikbaarheid van dit gebied. Er naar toe met hoogwater was mogelijk, maar terug werd moeilijk…. Wat te doen? We hebben allerlei oplossingen bedacht, zoals ons met de Balgexpres op de oostpunt laten afzetten, of een ander minder diep stekend schip zoeken. Dat laatste is gelukt! De tocht gaat door met de historische zeilklipper de Willem Jacob, van schipper Tjerk Hoekstra. In ieder geval wordt de oostpunt van Schier aangedaan vanuit de Eilanderbalg. Mogelijk maken we ook nog een kort uitstapje naar Simonszand. Indien het weer en het getij het toelaat, proberen we even het “nieuwe” Simonszand aan te doen, op de heenweg.
De foto werd in 2016 gemaakt op de zoektocht naar het eiland Bosch (fotograaf: Erik de Graaf).
Wat een bijzondere tocht! Als fysisch geograaf, landschapsecoloog en Waddenambassadeur zou ik het heel waardevol vinden om mijn kennis over dit deel van de Waddenzee te kunnen vergroten. Hopelijk is er nog plaats?
Vanuit privé als werk zeer geïnteresseerd. Van Albert al veel gehoord en Henk Postma heeft mij recentelijk gevraagd.