Sinds 15 oktober 2022 ben ik voorzitter van de SVRR, de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Na 16 jaar voorzitterschap nam Dick Spijker afscheid op de donateursdag. Diezelfde dag was voor mij de vuurdoop als “spreekstalmeester”. Een heerlijke dag overigens; volle bak, goede en interessante lezingen en fijne muziek.

Maar de echte doop was toch de excursie naar Rottumeroog en de werkweek op Rottumerplaat. Ondergedompeld worden in die enorme ruimte op het wad. Die leegte waar water, grote groepen vogels, luierende zeehonden, voortdurend wisselende luchten, je blijven verwonderen en verbazen. Maar ook het zand, voortdurend verstuivend en een plantenrijkdom, die ik niet had verwacht.

Je wordt er stil van.

Deze ervaring delen met anderen. Anderen die je heel goed leert kennen op deze wondere plek.

Hoe bijzonder is het trouwens, dat ik als geboren Rottumer (een wierdedorpje in het noorden van Groningen) op 73-jarige leeftijd Rottumeroog en Rottumerplaat voor het eerst bezocht. Vanuit de boerderij, waar ik ben geboren, zag je bij helder weer Borkum oprijzen uit het water. Voor Rottum en “Plaat ”moest je naar Noordpolderzijl. Nu woon ik met mijn vrouw Wilma, hond, kat en kippen in een middeleeuwse pastorie op de wierde Groot Wetsinge. Onze vier kinderen zijn “uitgevlogen”.

Na mijn studie economie in Groningen was ik werkzaam bij verschillende bedrijven als manager en bestuurder. Nu ben ik gepensioneerd en actief in verschillende besturen van stichtingen en verenigingen, die zich bezighouden met historie en/of tal van culturele activiteiten.

Daarnaast houdt ik me bezig met tuinieren, zeilen met onze zeilschouw, reizen en kleinkinderen.
Voor mij is het heel bijzonder om deel uit te maken van een stichtingsbestuur, die zich bezig houdt met de wondere wereld van de Rottums. Een onbewoonde wereld waar de mens gast is.

Een stichtingsbestuur met mensen die je niet slechts leert kennen door wat ze zeggen, maar vooral ook door wat ze doen. Na het bezoek aan de Rottums begrijp ik “het heilige vuur” van deze groep mensen, die ogenschijnlijk zo nuchter tal van zaken regelen. Zo vormen we samen met meer dan 400 donateurs en tal van vrijwilligers de “virtuele” bewoners van Rottum. Zorgen dat de cultuur en historie ervan bewaard wordt en de rommel wordt opgeruimd.

Jaap Wolters

PS: op de foto van Henk Postma zien we de nieuwe voorzitter (midden) in actie.