In juli is het een halve eeuw geleden dat de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers een week eenzaam en alleen op het onbewoonde eiland Rottumerplaat bivakkeerden. Op 10 juli 1971 werd Bomans met de garnalenkotter UQ 10 (UQ van Usquert) naar Plaat gebracht. Een week later werd hij door Wolkers afgelost. Op het eiland moesten de schrijvers zich zelf zien te redden. Een paar keer poer dag hadden ze contact met Willem Ruis, die daarvoor twee weken op de Breedenborg in Breede bij Warffum zat. Tien minuten daarvan werden dagelijks uitgezonden op Hilversum 1.

Het werd een hit. Steeds meer luisteraars zetten ’s middags om 12 uur de radio aan om de avonturen van Bomans en Wolkers te horen. Steeds meer mensen kwamen op zaterdag naar de haven van Noordpolderzijl om schrijvers uit te zwaaien en weer welkom aan het vasteland te heten. Vooral de derde keer was het woestdruk in de kleinste zeehaven van Nederland om Wolkers als Neptunus terug te zien keren.

De Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat zijn op zoek naar onbekende foto’s. De foto’s van de champagne nippende Bomans of de naakte Wolkers bij zijn zelfgemaakte omheining op het eiland kennen we wel. We zijn vooral op zoek naar foto’s die alleen maar thuis in de plakboeken zitten. Graag publiceren we ze op onze site of in ons donateursblad De Kaap. Wie heeft Bomans’ vertrek of Wolkers’ terugkeer in de haven van Noordpolderzijl gefotografeerd? Mail ons een berichtje naar vriendenvanrottum@gmail.com.

Erik de Graaf

PS: we ontvingen al een paar foto’s, waaronder deze mooie van de aankomst van Wolkers door Bé de Winter.