Bragel, droogvallen, eierzoeker, oog, Rottumeroog, verte, ziel. Zomaar een paar woorden in alfabetische volgorde, die mij te binnen schieten als me naar een Waddenwoord wordt gevraagd. Elke Vriend van Rottum zal weer andere woorden weten. Allemaal kunnen ze worden ingezonden voor de verkiezing van het Ultieme Waddenwoord.

De wedstrijd wordt georganiseerd door het Genootschap Onze Taal in samenwerking met de Waddenacademie. Het woord wad is het oudste vastgelegde woord in de Nederlandse taal, schrijven de deskundigen. Het is afgeleid van vada als aanduiding voor ondiepe en doorwaadbare plekken. De Romeinse historicus, schrijver en redenaar gebruikte het woord naar het schijnt als eerste.

Tot 1 augustus kan iedereen zijn favoriete Waddenwoord inzenden. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury tien Waddenwoorden voor de finale. Op die woorden kan iedereen stemmen. Het winnende Waddenwoord wordt op 10 september bekend gemaakt. Stuur uw inzending in via onzetaal.nl/waddenwoord. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het ultieme Waddenwoord ook een beetje een Rottumwoord is.