Eindelijk was het zover dat ik mee mocht naar Rottumeroog voor een werkdag, ·opruimen van de rommel die de zee daar aanspoelt.

Vrijdag 4 november moest ik mij tussen half 8 in 8 uur melden op het schip van Rijkswaterstaat de Harder. We stelden ons eerst aan elkaar voor, er waren een aantal bekenden voor mij bij. Precies om 8 uur vertrokken we uit de Eemshaven.

Het eerste stuk van de vaartocht verliep rustig, maar hoe verder we kwamen hoe meer golven er waren. De Harder schommelde aardig, maar ik had er geen last van. Bij Rottumeroog aangekomen moesten we overstappen in een klein bootje die ons naar het eiland bracht. Het bootje moest 3 keer varen om iedereen over te brengen. We kwamen op de zuidelijkste punt van Rottumeroog aan. En vanaf hier gingen we ook gelijk opruimen. Er lag redelijk wat.

We liepen zo al opruimend richting de Kaap, die al groter werd. We hadden al aardig wat verzameld .Daar aangekomen hebben we de rommel in een big bag gedaan. Bij de iglo hebben we gerust en genoten van het prachtige uitzicht. Wat toch een voorrecht om hier te zijn. En weer verder met opruimen. We gingen in 2 groepjes, het ene linksom en het andere rechtsom. En wat kom je dan zoal tegen: lege plastic flessen, doppen, ballonnen, mondkapjes, corona zelftest, plastic, stukken visnet, nylon draadjes, hout.

Het viel mij mee wat er lag. Rond 13:00 kwam de bemanning van de Harder ons heerlijke tomatensoep brengen. We genoten van de soep op de plek waar we waren, we zagen dat er regenbuien over het vaste land trokken ,we kregen ook nog een paar drupjes. Maar het weer was de hele dag geweldig. Rond half 4 de waadpakken maar weer aan om richting het zuidpunt van Rottumeroog te lopen, waar we werden opgehaald door de Harder. Er stonden meer golven dan vanmorgen. We kregen aardig wat water over ons heen in het kleine bootje, maar de meesten kwamen redelijk droog aan boord.

En zo vertrokken we weer naar de Eemshaven, nagenietend van deze mooie dag ging de bemanning in de keuken om een warme maaltijd te maken, wat ook heerlijk was. Rond 19:00 waren we weer in de haven. Het was een geweldige dag wat een mooi eiland, waar je op deze manier een keer mag komen daarvoor wil ik de SVRR hartelijk danken

Folkert Vogel