WARFFUM – Op 10 juli 1971 startte voor Godfried Bomans een eenzaam avontuur op Rottumerplaat. 50 jaar later, op 10 juli 2021 openden Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat in het Spijslokaal in Warffum de expositie Rottumerplaat, 50 jaar later. Inmiddels bezochten veel mensen in de zomermaanden deze expositie. De tentoonstelling is nog te zien tot 1 november. Kunstenaars Fieke Gosselaar en Harry Cock geven op 17 oktober om 14.30 uur in het Spijslokaal persoonlijk uitleg over hun werken.

In 1971 bivakkeerden Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder afzonderlijk een week op Rottumerplaat, een onbewoond eiland in de Waddenzee. Heel Nederland leefde met ze mee; dagelijks spraken de schrijvers via een radioverbinding met Willem Ruis, die in Warffum verbleef. Nu, precies 50 jaar later, roepen de Rottums nog steeds het verlangen naar een onbewoond eiland op, een plek waar je niet kunt en mag zijn. Diep in ons hart willen we ook ervaren wat Wolkers en Bomans meemaakten en zo verschillend beleefden. Wolkers genoot met volle teugen, Bomans was er diep ongelukkig.

Om deze legendarische gebeurtenis te markeren, vroegen we drie kunstenaars uiting te geven aan dat universele verlangen naar zo’n plek. In woord, beeld en geluid, vergelijkbaar met de media in 1971 en in relatie tot de wereld van nu. Het beheer door Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat is anno 2021 gericht op de natuur z’n gang laten gaan met zo veel mogelijk rust voor planten, zeehonden en vogels. Door de ogen en oren van de kunstenaars waan je je toch een beetje op Rottumerplaat en ervaar je de waarde van dit onbewoonde eiland in UNESCO werelderfgoed Waddenzee.

Bezoekers in Warffum kunnen tot 1 november 2021 het verlangen naar een onbewoond eiland ervaren door de foto’s te bewonderen, te wandelen door het verhaal en plaats te nemen in de stoel om de podcast te beluisteren. Kunstenaars Fieke Gosselaar en Harry Cock geven op 17 oktober om 14.30 uur in het Spijslokaal persoonlijk uitleg over hun werken. En Jaap Kloosterhuis, boswachter in het gebied, geeft dan een inkijkje in het beheer van de Rottums nu. De expositie is gedurende de hele herfstvakantie nog te bezoeken. Wie niet naar Warffum wil of kan afreizen, kan de expositie digitaal beleven via www.rottumerplaat50jaarlater.nl.

PS: op de foto ziet u hoe Dick Spijker (voorzitter Vrienden van Rottum) op 10 juli jl. de expositie opent